Octavia 2 Kombi Elegance 1.6 TDI CR+ DSG (7) Co myślicie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomekbiala
    Classic
    • 2011
    • 27

lozysko mozna wyczuc na pedale, delikatne "drgania - bicia "
  • Rekin Chlebojad
    Rider
    • 2010
    • 474

Witam, wiem że o silniku wiele osob nic nie wie (nowy, a co dla poniektorych ponury i słaby), zastanawiam sie w ostatnim momencie jeszcze nad SuperB 2.0 TDI 140 KM+ DSG (6), tyle że odżuca mnie to że silniki te maja Apatyt na Olej;( z tego co wiem sa dośc awaryjne (wstosunku do 1.9 TDI ---> miałem okazje użytkowac w starym dobrym Audi B4)
    Dzis lece zamówic Octavie 2 1.6 TDI CR+ DSG, zależy mi na niskim spalaniu, a nie na dynamicznej jezdzie, jezdziłem ponad godzine na jezdzie probnej tym autem, i śmiga tak jak bym chciał, wiele tam nowego wprowadzono, i mam nadzieje że bedzie udany.
    Sporo jezdze (jak na mnie) 40 tyś rocznie, część Warszawa, a ponad połowa miedzymiastami (wokoł Warszawy). Co myślicie o takim zestawie? Zreszta SuperB jest jak by to powiedziec (zaprestiżowy) Octavia mi przypadła du gustu. Zreszta jest gwarancja, wiem że ładnie wyglada ona na papieże, ale jak by sie posypała 2 masa po 50 kkm to coś by z tym zrobili mam nadzieje, no i ten nieszczesny DPF., Ale kupujac auto za 10000 tys jakoś nie gryzie mnie cena 4-5 tyś za filtr (jesli zaszla by taka potrzeba), wszedzie mówia że taki filtr spokojnie powinien na 100kkm starczyć.

Pozdrawiam.
    [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• karpecik
      Rider
      • 2004
      • 279

Wszystkie argumenty wymieniłeś za. To co się zastanawiasz?
      Ja się przymierzam do 3-letniego Citroena C5 HDI z FAP-em i nie mam stracha. Jak sie spieprzy to zrobię emulator i mam go z głowy.

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Jak fabryczne osiagi wystarczaja, a boisz sie ze cos sie wysypie, to dokup ubezpieczenie gwarancyjne na w sumie 5 lat i bedzie spokoj (2+3). Po 5 latach auto bedzie mialo okolo 200kkm i mozna bedzie je sprzedac, a to co bedzie do roboty wymienisz w ramach tego ubezpieczenia i z glowy
        Spritmonitor.de

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Rekin Chlebojad, skoro jeździłeś i ci odpowiada to co my mamy myśleć?? Bierz i bądz szczęsliwy
          P.S
          Skoda nie produkuje modelu o nazwie Super"B" czy inne Super"RZ". Jest co najwyżej Skoda Superb.
          Czarny Elegance

Komentarz

• leszekmw
            RS
            • 2005
            • 5356

Zamieszczone przez karpecik
            Jak sie spieprzy to zrobię emulator
            a co to :?:
            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
            GVI 1.4TSI
            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• karpecik
              Rider
              • 2004
              • 279

A wygooglaj sobie FAP i się dowiesz.

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                Rider
                • 2010
                • 474

Ok, dzieki Panowie za odpowiedzi
                Auto juz zamówione, mam nadzieje że bedzie slużyc dobrze.
                Boje sie tylko jednego, norma serwisowa jest od 0.5-1 L oleju na 1ooo Km, jak to wyglada w rzeczywistości?? Wiem to w dużej mierze zależy od techniki jazdy, pewnie od przebiegu auta (w moim przypadku to drogie nie bedzie miało wpływu) ale mniej/wiecej wiecie jakie to sa wartości od wymiany do wymiany?? 15-20 tyś km

Dzieki za odpowiedzi pozdrawiam
                [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• ged
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 144

Norma brania oleju zabezpiecza serwisy przed reklamacjami na silniki. W poprzednim BXE w instrukcji też podobna bzdura, a rzeczywiście było około 0,8L oleju od wymiany do wymiany (około 25000km).

Gdyby miała mi brać 1l na 1000km to musiałbym wozić beczkę oleju. Nawet stare polonezy tyle nie biorą.

Branie oleju zależy od docierania silnika. Jak będziesz wstawiał od początku to i olej będzie brał.

Ja swoją Skodę odbieram za 2tyg. - też z silniczkiem 1.6TDI. Zobaczymy - ktoś musi testować silnik, żeby inni później cieszyli się dopracowanymi jednostkami.

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

taka norma jest w wiekszości znanych mi silników, typowa dupokrywka
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                      Rider
                      • 2010
                      • 474

też sie domyślam, że to poprostu przykrywka/zabezpieczenie, sa ludzie co w tydzien robia po 2-3 tys osobowym , to serio baniak oleju w bagażniku, razem z bakiem do pełna prosze o litr oleju, tyle że doświadczonych kierowców Diesel warto było mi zapytac

Jak wspomnialem w 2003 roku Stare audi 1.9 TDI to litr na 15 tyś, a o jego przebiegu niewspomne
                      "ged" zazdroszcze ci odbioru;( ja musze 2 miechy czekac na auto wrrrr.)

Komentarz

• ged
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 144

Nie zazdrość - ja już czekam 1,5 miecha :szeroki_usmiech

No dobra - czekam miesiąc, ale się troszkę dłuży. Jaki kolor wziąłeś?

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                          Rider
                          • 2010
                          • 474

ja wziąłem kolor Capucyno hihihi Combi DSG, szyberdach, Elegance i jeszcze sporo bajerow, bez rabatu wyszło 118 tyś, ale nie chciałem Superba za duży na Wwa i ten silnik 2.0;( jakos mi niepodchodził, no i moje lata 25 niespełna to trochę przymało jak na osobe wysiadajaca z Superba (moje zdanie)
                          A co do koloru mam w garazu CR-V 2.0 150KM 2007 czarna i w jak żyje wiecej czarnego AUTA!! Wole białe jak snieg, ale nie czarne.Rysy jak na dłoni, kazdy zaciek, a jak w lato słońce przygrzeje to nie wspomne.

Komentarz

• kurczak1985
                            Rider
                            • 2009
                            • 300

A ja mam czarne miesięcznie jeżdzę ok 4tys km i nigdy bym się nie zamienił na inny kolor jak dbasz i myjesz jest po prostu piękny

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                              Rider
                              • 2010
                              • 474

A jasne, że masz racje czarny fajny kolorek ale cieżki niestety w utrzymaniu, napisałeś "......jak dbasz i myjesz jest po prostu piękny" Trzeba jeszcze miec czas na pielegnacje auta;( buu...
                              U mnie z tym różnie, CR-V czarna perła, jak sie umyje ,potraktuje odpowiednimi preparatami to lśni jak .... . Ale jeden deszcz i nie ma co.

Komentarz

• Ziomal
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 5841
                                • Octavia I (1U2)
                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Rekin Chlebojad
                                bez rabatu wyszło 118 tyś
                                Skad takie cenniki , przeciez w tej cenie masz RS :roll:
                                Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• kurczak1985
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 300

racje taki cappucino i srebrny najltwiejsze w utrzymaniu
                                  chociaż nową skodzinkę jak dla mnie czyścic to sama przyjemność

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 474

Octawia RS benzyna (nie interesuje mnie), a Diesel 2.0 ( tez nie dla mnie), niepotrzebuje poszalec od tego sa inne auta, zdecydowałem sie na zakup, poniewaz potrzebuje ekonomiczne auto, sporych rozmiarow, 1.6 TDI Elegance, DSG, srebrne relingi, Radio Bolero, szyby atermiczne, lakier, koło zapasowe ze stopów,swiatła ksenony,przeciwmgielne Corner, kierownica z DSG, podgrzewane fotele przednie, podgrzewacze spryskiwaczy, okno dachowe,pakiet na bezdroża itd itp, i tyle wyszło, tzn po rabacie zdecydowanie mniej, ale to była cena wyjsciowa.

Komentarz

• ged
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 144

Miałem beż cappuccino - potwierdzam: najmniej brudzący się lakier

Ale teraz wziąłem rosso brunello - coś dla siebie. Bardzo mi się podobał na Superbie kolegi, Octa wygląda nie gorzej. Jak fundusze podreperuję to zmienię obręcze na czarny mat. Powinno byc OK (relingi czarny mat, spód lusterek i czarne fele). Może kiedyś okleję jeszcze dach czarnym matem, ale na ciemnych autach mi się nie widzi.

Ja mam zamówioną Ambiente kombi + ksenony + webasto. Będzie chłodno latem (climatic) i ciepło zimą :P

Komentarz

• double p
                                        Classic
                                        • 2009
                                        • 12

mam już ponad 15 tysięcy km zrobione i na bagnecie olej spadł o 3mm

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 474

double p, no to sie ciesze 3 mm?? generalnie to w granicy błedu wiec można uznac że praktycznie nic, zakłada sie w wiekszości auto że poziom na bagnecie od min-max to 1 litr oleju.
                                          To u ciebie niezły wynik jak na docieranie silnika Dobry egzemplaż.
                                          Pozdrawiam.

A jak ci sie jezdzi?? Wyprzedzanie?? itd

Komentarz

• double p
                                            Classic
                                            • 2009
                                            • 12

docieranie w 75% odbyło się na autostradzie, bo wówczas często śmigałem z dolnego na górny śląsk
                                            obciążenie silnika przeważnie jednostajne - 2,5-3 tys. obrotów (chyba około tego jest między 120 a 140 km/h na piątym biegu)

w instrukcji wiadomo co jest napisane, a sprzedawców dwóch rzekło przy odbiorze, żeby co 500km przegonić auto na autostradzie, aby nie był mułem,
                                            wiec i jedno i drugie przyjąłem do wiadomości :]

wyprzedzanie na zadowalającym poziomie, tzn. tiry i zawalidrogi śmiga się bez problemów

jeśli chodzi o spalanie, zachęcam przyjrzeć się temu http://www.motostat.pl/vehicle-stats/14436

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 474

double p, no to elegancko zastanawiam sie tylko jak ja w DSG utrzymam stałe obroty koło 1.5-2.5 jak jadac np: 80 km/h zaraz mi przezuci na 7 bieg czy 6 i bedzie jechal ekonomicznie na niskich obrotach, może sie myle nie miałem nigdy auta z DSG.

Komentarz

• leszekmw
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 5356

Rekin Chlebojad, hmm..nie patrzyłem , a raczej nie pamiętam jakie mam obroty , ale przy moim silniku i spokojnej jeździe wrzuca mi 6 przy ok. 85km/h.
                                                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                                GVI 1.4TSI
                                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

Pracuję...